Vaha: “Politički je nemoguće da preuzmem BiH”

Nakon što je zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.  godine s klupe reprezentacije BiH otišao Faruk Hadžibegić, prvi favorit za njegovog nasljednika je bio čuveni Vahid Halilhodžić. Ipak, legendarni Vaha je odbio ponudu, a u Dulistovom podcastu je komentarisao aktuelno stanje u bh. fudbalu.Predsjednik Vico Zeljković je tražio da popije kafu sa mnom, trebao je doći u Dubrovnik. Bio je dogovor da se čujemo, a mene je zvalo desetine novinara s ovog područja i ja sam im svima rekao da je to obična kafa, nemojte očekivati više od toga jer ja znam koliko je kompleksna politička situacija u BiH.”

Za mene je nepojmljivo da reprezentacija ne može igrati u Banjoj Luci i Mostaru. Ne mogu ja biti hipokrit, to je moja država, vjerojatno će me tu sahraniti, ali to ne mogu prihvatiti. Znate kakva je polarizacija, nacionalna i vjerska, to je nemoguće i što da me neko proziva, ja sam bio u tom ratu, ja sam se za tu državu borio, dao sve što sam imao i na kraju su sve opljačkali, ali to je moja država, kakva je, takva je”, rekao je Halilhodžić pa je na zanimljiv i slikovit način objasnio zašto je odbio klupu BiH:

Tako da sam ja, iako su mnogi željeli da dođem i pomognem, to odbio. Politički bi bilo nemoguće da dođem. Jednom sam rekao da moraš za pomoćnike uzeti hodžu, popa i fratra da zadovoljiš konsenzus politički. Meni je žao što BiH ne napravi veći rezultat, vidite što Hrvatska radi, vi ste svi ponosni na nju. Vi niste svjesni koliko je ta selekcija po čitavom svijetu proslavila tu državu zahvaljujući fudbalu.”
Povezano

Leave a Comment