Skandal Zvereva drma tenis, Đoković podržao ideju da se ATP bori protiv nasilja

Intervju Olge Sharypove, koja je optužila Alexandera Zvereva za psihofizičko nasilje, izazvao je nove tenzije u teniskom svijetu.Ben Rotenberg objavio je intervju sa Olgom Sharypovom, koja je navela da je Zverev tukao i vrijeđao 2019. godine, poslije čega joj je dva mjeseca stalno pisao u želji da popravi vezu i izbjegne javni skandal.

Nije mu uspjelo, a Ben Rothenberg je imao veliku želju da ova tema bude nešto čime će se u budućnosti pozabaviti i ATP.

On je u svom tekstu i intervjuu spomenuo i Novaka Đokovića, kao tenisera koji također želi da se ATP pobrine da se više govori o nasilju, porocima, mentalnom zdravlju, kako bi se sve anomalije i problemi spriječili.

Narativ se možda mijenja. Tokom meča za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, komentatori na NBC-ju i Olimpijskom kanalu su se detaljnije pozabavili optužbama za nasilje, nego što je to ranije učinjeno na američkoj televiziji. Nakon što je voditeljka iz studija sažela optužbe Šaripove između setova, komentatori Marry Carillo i Darren Cahill kritikovali su nedostatak akcije ATP-a“, piše Rothenberg.

„Oh, hajde, budimo iskreni, ATP je bio loš i nemaran u rješavanju ovoga“, rekao je Cahill, koji trenira rumunsku igračicu Simonu Halep.

„I ne radi se samo o Alexanderu. Imamo organe za integritet, za probleme sa drogom i kockanjem. Sigurno se barem interno mogu istražiti ove stvari, makar minimalno“, rekao je Cahill.Rotenberg je napisao i da je razgovarao na ovu temu sa teniskim zvezdama.

Andy Murray i velika većina igrača sa kojima sam razgovarao, uključujući najbolje rangiranog Novaka Đokovića, široko su podržavali ideju da ATP uvede politiku protiv nasilja u porodici. John Millman, Australijanac koji radi u Vijeću igrača ATP-a, koje zastupa interese igrača u donošenju odluka o turu, rekao mi je ranije ovog mjeseca da je veće raspravljalo o potrebi politike o nasilju u porodici“, naveo je Rothenberg.

On je dodao i da  ATP nije stavio na raspolaganje nijednog zvaničnika za intervjue na ovu temu, već se nekoliko puta raspitivao samo o vremenu objavljivanja članka o nasilju Zvereva.

Pitanje je da li ATP želi samo da probleme zataška, ili da ih riješi, a Olga Šaripova je zbog svog izlaženja u javnost imala probleme kada se vratila u Moskvu.

Nije mogla da se zaposli, odbijali su je na razgovorima za posao kada su čuli da iza sebe ima traumatično iskustvo sa Zverevim.

Kada su vidjeli šta sam govorila, reagovali bi u stilu ‘oh, previše je problema sa ovom devojkom’. Sada radim u dobroj kompaniji sa sjajnim ljudima, ali ne želim da otkrivam gdje radim. Uživam u svom poslu i idem kod psihologa. Zvereva samo želim da pitam zašto ne može da kaže istinu. Ne radi se o meni, već o njegovom životu, treba da bude iskren prema sebi. Mnoge djevojke u ovim situacijama šute, ne govore jer se plaše komentara, osude i priče da to nije istina. Samo sam htjela da pokažem da nije teško govoriti o tome, ako znaš da si rekao istinu i da nisi loš čovjek, i da nisi zaslužio ovako nešto“, zaključila je Sharypova.Povezano

Leave a Comment