Rashford, Sancho i Saka dobili više od 12.500 rasističkih uvreda

Bukayo Saka, Jadon Sancho i Marcus Rashford dobili su putem Twittera i Instagrama više od 12.500 rasističkih uvreda nakon finala Evropskog prvenstva.

Tri engleska tamnoputa reprezentativca promašila su zadnja tri penala protiv Italije, nakon čega su počeli dobivati uvrede, a engleska policija počela je uhićivati one za koje sumnja da su ih vrijeđali. Trgovac nekretnina iz Andrew Bone je nakon uhićenja suspendiran sa svojeg radnog mjesta, a prije njega uhićen je fudbalski trener Nick Scott koji radi s djecom. On je rasistički vrijeđao Marcusa Rashforda, a na ispitivanju se branio da mu je račun bio hakiran.

Policija je došla i do 49-godišnjeg Engleza iz Kenta koji je na društvenim mrežama objavio video u kojemu, obojen u engleske boje, vrijeđa sve igrače, zbog čega je dobio velik broj negativnih komentara.

Daily Mail je objavio da je vodstvo Premiershipa, sastavljeno od predstavnika svih 20 klubova, usvojilo prijedlog da onima koji online rasistički vrijeđaju fudbalere bude doživotno zabranjen ulazak na engleske stadione. Inicijativu je podržao i premijer Boris Johnson, koji je svojim ministrima navodno također rekao da će online rasisti biti drastično kažnjavani.

Povezano

Leave a Comment