Oglasio se Fudbalski savez Srbije nakon UEFA-ine kazne: “Bez obzira na sve…”

Fudbalska reprezentacija Srbije je pretrpjela ogromnu kaznu od strane UEFA-e, koja je odlučila da ih surovo “udari” po džepu, ali i da im zabrani prisustvo navijača na stadionu u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.Srbija će posljednji meč igrati 19. novembra protiv Bugarske, a on će biti organizovan u Leskovcu, gdje ipak neće biti publike, jer kako kažu iz UEFA-e, iz Srbije su rasistički vrijeđali protivnike iz Crne Gore na utakmici ova dva tima.

Saopštenje Fudbalskog saveza Srbije prenosimo u kompletu.

Disciplinska komisija UEFA kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog uvredljivih skandiranja i drugih incidenata na utakmici protiv Crne Gore koja je odigrana 17. oktobra na stadionu ‘Rajko Mitić’. Kazna podrazumijeva jednu utakmicu bez prisustva publike, što znači da će u Leskovcu 19. novembra, kada Srbija u okviru posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra protiv Bugarske, ulaz na tribine biti dozvoljen samo djeci mlađoj od 14 godina u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije (Osnovne škole, škole fudbala sa teritorije naše zemlje).”

Istovremeno, Fudbalski savez Srbije je kažnjen sa 89.250 eura, čime je ukupna novčana kazna zbog izgreda na tribinama samo na posljednja dva meča nacionalnog tima u 2023. godini, dostigla cifru od 144.250 eura. Podsjećanja radi, zahvaljujući naporima rukovodstva FSS i razumijevanju članova Komisije za žalbe UEFA, prethodna kazna od dvije utakmice bez publike, smanjena je poslije uložene žalbe na jednu utakmicu uz uslov da se ne ponove isti ili slični prekršaji u trajanju od dvije godine.”

Nažalost, uprkos svim preventivnim i bezbjednosnim mjerama koje je FSS preduzeo (svaki vlasnik ulaznice imao je obavezu da priloži pasoš i kopiju lične karte, kako bi se individualizovala odgovornost), kao i izuzetnoj saradnji sa FSCG na pripremi utakmice, ponovio se isti prekršaj, odnosno uvredljiva skandiranja koja UEFA definiše kao rasizam.”

FSS će zbog značaja predstojeće utakmice protiv Bugarske iskoristiti sva pravna sredstva, odmah uputiti žalbu i pokušati da ublaži kaznu. Potpuno svjesni činjenice da su učinjeni prekršaji od strane naših navijača i da smo bili pod uslovnom kaznom, tražit ćemo odlaganje ili ublažavanje iste, kako bi na novoizgrađenom stadionu u Leskovcu priredili najbolju moguću atmosferu i pružili punu podršku našoj reprezentaciji.”

Bez obzira na ishod žalbe, stadion u Leskovcu će svakako biti ispunjen do posljednjeg mjesta, jer nam pravila dozvoljavaju prisustvo najmlađih navijača do 14 godina. Poučeni prethodnim iskustvima sa mečeva protiv Litvanije i Mađarske i uz lijepu koreografiju koja se priprema za meč sa Bugarskom, ubjeđeni smo da će naš tim imati sjajan ambijent na svom posljednjem koraku ka Njemačkoj.”
Povezano

Leave a Comment