Nakon poraza od Turske i Walesa: Evo kako Hrvatska može osigurati plasman na EURO

Hrvatska reprezentacija je šokantno izgubila u Cardiffu od Walesa 2:1 i tako došla do drugog uzastopnog poraza te je znatno zakomplicirala borbu za Evropsko prvenstvo. Wales je slavio s dva gola Harryja Wilsona u 47. i 60. minuti od kojih se Hrvatska više nije oporavila. U drugoj utakmici Turska je razbila Latviju 4:0 i osigurala plasman na EURO. Dalićeva reprezentacija sad je na deset bodova i pala je na treće mjesto jer ima lošiji međusobni omjer s Walesom i sad je sasvim jasno da više ne odlučuje sama o sebi. Ako Velšani do kraja kvalifikacija dobiju Armeniju u gostima i Tursku u zadnjem kolu, on i Turska ići će izravno na Evropsko prvenstvo, a Hrvatska bi u tom slučaju išla u dodatne kvalifikacije koje je osigurala kroz Ligu nacija.

Prvi kriterij određivanja plasmana je međusobni omjer. Ako bi Wales dobio obje utakmice do kraja i Hrvatska obje, te dvije reprezentacije imale bi po 16 bodova, ali bi Velšani zbog boljeg međusobnog omjera bili ispred Hrvatske.

U prijevodu, Hrvatska u preostale dvije utakmice mora osvojiti više bodova od Walesa i to je jedini način kako će se izravno plasirati na Evropsko prvenstvo. Da je osvojila bod u Cardiffu, do kraja kvalifikacija bi joj vjerojatno bila dovoljna jedna pobjeda u susretima protiv Latvije i Armenije.

Naravno, Hrvatska na kraju priče može biti i četvrta i ispasti iz svih kombinacija. Za takav scenarij morala bi izgubiti i od Armenije i od Latvije, a od Armenije s većom razlikom od 1:0 koliko je slavila u Jerevanu, piše Index.

Raspored utakmica do kraja kvalifikacija u grupi D: 

Armenija – Wales (18. novembar)

Latvija – Hrvatska (18. novembar)

Hrvatska – Armenija (21. novembar)

Wales – Turska (21. novembar)
Povezano

Leave a Comment