Mancini i Southgate najavili utakmicu za naslov evropskog prvaka

Utakmicu za naslov evropskog prvaka

Italija i Engleska u nedjelju će s početkom u 21 sat na Wembleyu krenuti u utakmicu za naslov evropskog prvaka. Selektori i jedne i druge reprezentacije najavili su spektakl koji nas očekuje.

‘Nisam uzrujan. Možda ću se drugačije osjećati sutra…”, bio je raspoložen Mancini na konferenciji za medije u najavi meča.

”Nije bilo lako, dobro smo odradili sve dosad i sad je pred nama još jedna utakmica u kojoj moramo dati maksimum kako bismo mogli na godišnje odmore. Engleska je fizički jača od nas u svim linijama, ali nogomet se igra nogama i loptom pa se nadamo da će naša tehnika pobijediti”, rekao je Mancini koji je odgovorio i na pitanje ima li se pravo Engleska smatrati nogometnom nacijom kao što se takvom osjeća Italija, jer je 55 godina prošlo od njihove posljednje utakmice za naslov.

”Englezi su uvijek imali dobre ekipe, a posljednjih godina nije ih pratila sreća. Sutra će biti sjajna utakmica na punom stadionu, a to je nešto divno za sve koji vole sport. Svjesni smo protivnikove kvalitete i vidjet ćemo što će se dogoditi. Ne možete doći do finala, a da vam je ekipa loša”, rekao je i dodao:

”Moramo ostati mirni. Bit će teško, mnogo je razloga za to, ali moramo biti koncentrirani na naš fudbal i svjesni da je to posljednja prepreka. Želimo uživati u tih 90 minuta”, poručio je za kraj.

Engleski trener Gareth Southgate rekao je da je najvažnije da engleski fudbaleri u nedjeljnom finalu protiv Italije ne podlegnu emocijama i euforiji.

Engleska nije osvojila veliki turnir od uspjeha na Svjetskom prvenstvu 1966. godine, a zemlju je zahvatila prava euforija. Ekipa Roberta Mancinija nema poraza u posljednja 33 meča i najteži su protivnici Engleske na turniru.

Southgate je rekao da nije potrebno razmišljati o promjeni pristupa za okršaj na Wembleyu.

Ne radi se nužno o tome da idete bolje. Ključno je postići svoju normalnu razinu. Mnogo reprezentacija u finalima završi s lošim učinkom”, rekao je na konferenciji za novinare.

Radi se o prenošenju onoga što radite na terenu za trening u utakmicu. Ova je utakmica sada drugačiji taktički izazov i za to se moramo pravilno pripremiti. Poštujemo protivnika, italijanski igrači su fantastični, imaju dobar taktički plan, imaju iskusnog trenera i u nevjerojatnoj su seriji. No, mi imamo svoje adute”, kazao je Southgate.

On je priznao da je razmišljao o naslovu prvaka, ali rekao je da je od vitalne važnosti da njegovi igrači planove proslave izbace iz uma.

U pozadini svog uma uvijek morate imati malo vizije o tome kako biste voljeli vidjeti kraj i to odigrati. Ali stvarnost je da se morate usredotočiti na procese i izvedbu i to je ono uvijek smo radili s ovom ekipom. Ako počnete razmišljati o kraju, vjerojatno idete u pogrešnom smjeru.”

Mancini i Southgate najavili su utakmicu za naslov evropskog prvaka, a ono što mi željno isčekujemo jeste sutrašnji spektakl ovih selekcija.

Povezano

Leave a Comment