(VIDEO) Kako se Xhaka pred kamerama naklonio Sarajliji koji je izbacio Francusku

Švicarska je sinoć napravila najveću senzaciju na Evropskom prvenstvu. Švicarci su u ludoj utakmici punoj preokreta izbacili prvog favorita i aktualnog svjetskog prvaka Francusku.

Vodili su Švicarci 1:0, imali su početkom drugog poluvremena i penal za 2:0, ali ga nisu iskoristili. Francuzi su to brzo kaznili i zabili su tri gola te desetak minuta prije kraja imali su 3:1. Tada je malo ko vjerovao da Švicarska može napraviti nešto protiv moćnog rivala. Upravo se to dogodilo. Švicarci su najprije smanjili, a onda je u 90. minuti fantastičan gol zabio Mario Gavranović. U raspucavanju svi su bili precizni do pete serije, a onda je promašio Mbappe i tako je poslao Švicarsku u meč protiv Španjolske.

Premda nije zabio, Granit Xhaka je odigrao fantastično i dobio je nagradu za najboljeg igrača utakmice. Na presicu je stigao s pokalom MVP-a utakmice, a onda je pehar stavio pred svog selektora Vladimira Petkovića i rekao mu: ‘’Ovo je za vas, treneru.’’

Vladimir Petković, inače Sarajlija, taktički je uništio Didiera Deschampsa i pobrinuo se da njegova ekipa bude glavna priča turnira.

Ovaj 57-godišnji trener počeo je u Igmanu s Ilidže, a kao 14-godišnjak došao je u Sarajevo s kojim je bio i prvak bivše Jugoslavije. Igrao je još za Rudar Prijedor, Koper, Chur, Sion, Martigny-Sports, Bellinzionu, Locarno i Bouchs.

Trenersku karijeru počeo je u Bellinzioni 1997. godine gdje je imao ulogu igrač-trener, a kasnije je još vodio Malcantone, Lugano, Young Boys, Samsunspor, Sion i Lazio s kojim je uzeo Kup Italije.

Na klupu Švicarske stigao je prije sedam godina, a ugovor mu traje do ljeta iduće godine.

Povezano

Leave a Comment