Pogledajte kome je pandemija uzela najviše novca

Mjere zatvaranja su u pet velikih evropskih liga u posljednje dvije sezone, zbog pandemije covida-19, uzele klubovima 2.5 milijardi eura prihoda “na dan utakmice”.Od proljeća 2020. natjecanja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama, smanjivši za 27 posto broj utakmica s publikom u sezoni 2019./2020. u Engleskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji i Francuskoj, navodi se u studiji revizorske kuće KPMG.

To je dovelo do “značajnog pada, od oko 500 milliona eura u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1.9 milijardi eura” rezultati su studije.

Utjecaj se najviše osjetio u Bundesligi, koja ima najveći prosječan broj gledatelja po utakmici na svijetu (42.000) i koja je bilježila gubitak od 157 miliona eura, dok je Ligue 1, s prosjekom posjećenosti od 23.000 gledatelja po utakmici, izgubila tri puta manje (48 miliona eura).

Na klupskoj razini, i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barcelona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 miliona eura. Zbog toga su njihovi prihodi iznosili 136 miliona eura i 120 miliona eura.

Za sezonu 2020./2021., koja se gotovo u potpunosti odvijala s praznim tribinama u pet zemalja, KPMG očekuje kumulativni gubitak od “više od 2 milijarde eura” za ovu financijsku godinu.

Revizorska kuća vjeruje da će sezona koja je tek započela ponuditi samo djelomičan povrat tih gubitaka.

Što se tiče pandemijskih mjera, okviri su različiti od zemlje do zemlje, pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španija dopušta popunjenost od samo 40, a italijanska Serie A 50 posto.

Druge mjere, poput zabrane prodaje hrane i pića u Španiji, također bi mogle utjecati na klupske prihode, jer će teži protokoli za ulazak na stadione i potrebne pogodnosti predstavljati dodatne troškove.Povezano

Leave a Comment