Enrique najavio meč s Italijom: Mi smo lideri u posjedu lopte, trudit ćemo se da tako bude i protiv njih

“Ključ će biti posjed lopte. Naš je cilj jasan, želimo loptu, ako je nemamo, prilagodit ćemo se”, istaknuo je španski selektor Luis Enrique na posljednjoj konferenciji za novinare uoči sutrašnjeg polufinala Evropskog prvenstva protiv Italije.

Mi smo lideri u posjedu lopte, ali oni su također ekipa koja može držati loptu. To će biti prava bitka. Italijani se znaju prilagoditi i igrati bez lopte. Naš je cilj jasan, želimo loptu. Želimo igrati s loptom i radije imamo posjed, a ako je nemamo, prilagodit ćemo se,” istaknuo je španski selektor.

Enrique je priznao da nedostatak iskustva njegove ekipe u ovoj vrsti utakmica ‘dobra vijest za Italiju’, ali i dobra vijest za njih.

To što nemamo iskustva u ovakvim utakmicama, ne znači da nismo navikli na ovu vrstu igre. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka i da možemo pružiti radost našim navijačima.”

Naglasio je kako su svi u dobrom stanju izuzev Sarabije.

Svi su u dobrom stanju, osim Sarabije. Fizički su dobro. Umor prestaje 45 minuta nakon završetka četvrtfinalne utakmice,” dodao je.

Kazao je kako je on vođa, ali i kako su najvažniji igrači.

Očito je da sam vođa, ali ja sam izvan terena. Teška stvar je zabijati golove, dobro pritiskati … ono što igrači rade. Ako ćemo izboriti finale, to će biti njihova zasluga.”

Osvrnuo se i na pritisak španske javnosti koja očekuje plasman u finale dodavši kako psiholog ekipe Joaquín Valdes igra važnu ulogu od početka natjecanja.

Ne vjerujem da će pritisak biti problem. Razgovarali smo s Joaquínom o važnosti dolaska s pravom i potrebnom motivacijom. Moramo spriječiti da igrači budu pretjerano uzbuđeni. Moramo se pobrinuti za ono što moramo raditi na terenu,” kazao je.

Ne sviđa mu se činjenica što neće biti previše španskih navijača na Wembleyu.

Čudna je situacija. Volio bih da ima više španskih i italijanskih navijača, nego engleskih. Voljeli bismo da to bude drugačije, ali prihvatamo i ovu situaciju.”

Utakmica između Italije i Španije na rasporedu je 6. jula u 21.00 sati na Wembleyu, a dan kasnije na istom stadionu igrat će Engleska i Danska.

Finale je 11. jula također u Londonu.

Povezano

Leave a Comment