Bh. trener nastavlja dominirati u Njemačkoj: Poražen i Schalke

Bh. trener Mersad Selimbegović perfektno je počeo novu sezonu u 2. Bundesligi, gdje je u 4. kolu sa svojim Jahn Regensburgom razbio njemačkog velikana Schalkea rezultatom 4:1 i stigao do maksimalne četvrte pobjede na otvaranju prvenstva.Regensburg ima jednu od najjeftinijih ekipa u 2. Bundesligi i jedini cilj je izboriti ostanak u ligi, ali Selimbegović bi ovaj klub mogao odvesti do borbe za ulazak u Bundesligu. Ekipa je nakon četiri kola prva na tablici, s četiri boda više od drugoplasiranog Paderborna.

Igrači Regensburga su u četiri utakmice zabili 12 golova i primili samo jedan, iako s ukupnom vrijednošću od 13.13 miliona eura zauzimaju tek 12. mjesto u ligi, koja broji 18 ekipa.

Najskuplja ekipa lige je upravo Schalke, koji je skoro sedam puta skuplji od Regensburga. Naime, ekipa njemačkog velikana, koji je prošle sezone igrao Bundesligu, vrijedi 83.2 miliona eura, ali teško je poražena od ekipe koju vodi Selimbegović.

Ovaj 39-godišnji trener iz Rogatice ekipu je preuzeo na ljeto 2019. godine, nakon što je prethodno u ovom klubu boravio kao igrač, pomoćni trener i trener u omladinskom pogonu. Klub je u prethodne dvije sezone, pod vodstvom Selimbegovića, osigurao ostanak, a sudeći po trenutnim rezultatima, ove sezone može imati mnogo veće ciljeve.

Selimbegović je tokom igračke karijere, pored Regensburga, nastupao za sarajevski Željezničar i za NK Žepče.

Od svih trenera u 2. Bundesligi, samo Selimbegović, Aleksej Špilevski i Stefan Kulovits nemaju njemačko državljanstvo. Špilevski je Bjelorus koji vodi Erzgebirge Aue, dok je Kulovits austrijski trener koji sjedi na klupi Sandhausena.Povezano

Leave a Comment