Bartomeu: Euroliga će se proširiti, mjesto ABA lige nije upitno

Ove sezone u Euroligi će se takmičiti 18 klubova od kojih 13 imaju takozvanu A licencu elitnog takmičenja, a plan čelnika takmiečnja Jordija Bertomeua je da u narednim godinama broj učesnika bude povećan.Kako piše specijalizovani portal Eurohoops, pitanje je trenutka kada će Euroliga objaviti plan za proširenje, a prije svega zato što ne mogu da ignorišu da na Starom kontinentu postoje atraktivni projekti koji zaslužuju mjesto u eliti, odnosno da svake godine igraju “muzičke stolice” ko to mjesto neće dobiti.

Navode se primjeri Partizana, Virtusa i Valencije, kao i sve češće pominjanog Parisa, kao klubova koji zaslužuju mjesto u Euroligi, ali ga nemaju zbog ograničenog broja mjesta.

Bertomeu već duže vrijeme razgovara sa vlasnicima A licenci, stoga se očekuje da se taj krug klubova još više proširi (prva u redu je njemačka Alba), dok je dobra vijest i da isti izvor navodi i da će ABA liga takođe imati bar jednog učesnika Eurolige u sezoni 2022/23.

Ako recimo Partizan ili Budućnost osvoje Eurocup, a neko drugi bude najbolji u ABA ligi – tada i dva.

Ono što je loša vijest je da se promjene ne očekuju prije ljeta 2023. godine kada bi broj klubova sa A licencom mogao da naraste na 16, a vidjet ćemo da li će to biti dobra vijest za klubove u regionu.

Najvjerovatnije nas čekaju Euroliga i Eurocup sa po 20 klubova, s tim da se do jačeg takmičenja znatno teže stiže.Povezano

Leave a Comment