Zmajice ne žele doček: Ima onih kojima ne možemo uzvratiti na lijepim riječima

Zmajice su prethodnih deset dana svojim igrama na Eurobasketu oduševljavale kompletnu naciju, a na kraju su uspjele izboriti plasman među šest najboljih selekcija Evrope.

Nakon današnje pobjede nad Švedskom objavljen je video u kojem se Zmajice obraćaju javnosti i ističu kako “ima onih kojima ne mogu uzvratiti lijepim riječima”.

Zmajice su tako javno odgovorile političarima koji su proteklih dana upućivali čestitke Goranu Loji i njegovim izabranicama, te ih podsjetile da im ranije nisu željeli pomoći kada su u pitanju pripreme i odlazak na Eurobasket.

Također, istakle su da im ne treba nikakav spektakularan doček u Sarajevu za koji su čule da se priprema.

Poruku Zmajica prenosimo u cjelosti:

Dragi naši navijači, prijatelji i sugrađani,

Prije svega vam se moramo zahvaliti na ogromnom broju poruka podrške koje ste nam slali dok smo se na Evropskom prvenstvu borile da ostvarimo što bolji rezultat za našu domovinu. Ne možete ni zamisliti koliko su nam značile te emocije kojima ste nas hranili, bili ste naša snaga u najtežim trenucima. Ovo što smo ostvarile poklanjamo svima vama u Bosni i Hercegovini, to je uspjeh svih nas. Zajednički, bez ikakvih podjela, kako i treba biti.

Nažalost, ima i onih kojima ne možemo uzvratiti na lijepim riječima. Bile smo zapanjene količinom čestitki političara s najviših nivoa vlasti, a koji predhodno nisu izdvojili ni pfeninga za naše pripreme. Da ne govorimo kako takođe od njih nismo dobile bilo kakvu nagradu za plasman na Eurobasket, kao ni za ulazak među najboljih osam ekipa Evrope. Raznih obećanja i inicijativa je bilo, ali očito je tek riječ o jeftinom populizmu, jer nikad nisu realizovana. Bez obzira koje bilo opravdanje za takav maćehinski tretman reprezentacije, nije u redu da političke poene na našem uspjehu grabe oni koji do jučer nisu htjeli ni da nas pogledaju.

U tom smislu, želimo nešto reći i o spektakularnom dočeku koji se, kako čujemo, priprema za nas u Sarajevu. Nema potrebe za blještavilom i rasipanjem. Mi smo to shvatile po dolasku na pripreme u Fojnicu, gdje su nas stotine mališana dočekale s pjesmom i zastavama naše zemlje, kada je malo ko bio uz nas. Takav doček, prije samog Eurobasketa, pamtit ćemo dok smo žive. Takav doček želimo i u Sarajevu, ispred Vijećnice, jednostavan, ali emotivno bogat. Pjevat ćemo i radovati se. Ništa nam više ne treba. Imamo jedni druge, to je više nego dovoljno.

Novac koji ste namijenili našem spektakularnom dočeku željele bismo da poklonite košarkaškim klubovima i školama košarke u Bosni i Hercegovini, kako bismo sutra svi skupa mogli neke nove klince i klinceze gledati u dresu reprezentacije na evropskim i svjetskim prvenstvima.
To će biti najveća nagrada koju možemo možemo dobiti, i mi i zemlja koju toliko volimo!”, napisale su i rekle naše košarkaške reprezentativke.

Povezano

Leave a Comment