Upitan start Premijer lige u ovom mjesecu, zbog neslaganja u Rukometnom savezu BiH može propasti i čitava sezona

Nedavni posjet delegacije Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine i razgovor s čelnicima EHF-a u Beču je donio preporuke i savjete za članove Upravnog odbora, ali ne i konačno rješenje za prvenstvena natjecanja u BiH.O tome je trebao odlučiti Upravni odbor RS-a BiH koji se sa svojih 12 članova sastao u srijedu u prostorijama Saveza, ali dogovor oko propozicija natjecanja za mušku Premijer ligu nije postignut.

Bilo je više prijedloga. Prijedlog članova RS-a HB je bio da ostanemo pri propozicijama usvojenim jednoglasno 3. 8. 2022., a ponudili smo i kompromis. Pošto iz RS-a niko ne ulazi u Premijer ligu, ponudili smo da Hercegovina iz Nevesinja ostane u ligi. Za to su bili Bošnjaci i Hrvati, a protiv su bili predstavnici iz RS, što nam je bilo začuđujuće”, kazao je član UO-a RSBiH Dario Pušić.

Ovaj prijedlog je podrazumijevao sudjelovanje 14 klubova. Ostala dva su prijedlog sa 16 klubova, koji su odbili predstavnici RS-a HB, dok je iz RS-a RS bio prijedlog sa 15 klubova (zajedno sa Nevesinjem i Iskrom), što su odbili predstavnici RS-a HB i predstavnici RS-a FBiH.

Mnogi su pred ovu sjednicu bili optimistični po pitanju konačnog razrješenja sage o početku prvenstva Premijer lige, iz klubova su se konačno nadali vijestima koje će prekinuti neizvjesnost, međutim natjecanje će još sačekati.

Koji su sljedeći koraci?

Čekamo sad Inspekcijski nadzor Ministarstva pravde BiH jesu li naše odluke, odnosno propozicije donesene 3. 8. 2022., u skladu sa aktima RS-a BiH, odnosno jesu li zakonite”, pojasnio je Pušić.

Nakon svega nije poznato kad je sljedeća sjednica UO-a RSBiH. A poslije još jedne neuspjele sjednice je upitno hoće li prvenstvo početi u ovom mjesecu, možda čak i hoće li uopće početi.

Ženska liga nije završena

Nije bolja situacija ni u ženskoj Premijer ligi.

Ženska liga nije završena jer povjerenik lige iz RS-a, Aleksandar Vrhovac, nije donio završni bilten prvenstva. Nije organiziran baraž meč kako je to stajalo u propozicijama RSBiH, RSRS i RSFBiH. Vrhovac nije završio ligu, nije donio završni bilten za žensku Premijer ligu. Da bi apsurd bio veći iz RSRS smo dobili dopis da niko od klubova iz RS ne želi igrati Premijer ligu iz razloga financijske prirode”, izjavio je Pušić.

Upravni odbor RS-a BiH

Upravni odbor RS-a BiH čine predsjednik Vladimir Branković, dopredsjednici Kenan Magoda i Slobodan Zadro, te članovi: Zoran Trlin, Branko Vukojević, Dario Pušić, Nedim Musić, Haris Galijašević, Emir Dautović, Darko Savić, Stevan Bekan, Nedjeljko Perišić.

Piše: Ersan Bijedić / dnevni.ba
Povezano

Leave a Comment