Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine koji će našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju, predstavljen je danas u Olimpijskom komitetu BiH u Sarajevu.

Boje Bosne i Hercegovine u prijestolnici Japana branit će atletičar Amel Tuka, judašica Larisa Cerić, bacač kugle Mesud Pezer, plivačica Lana Pudar, taekwondoist Nedžad Husić, streljačica Tatjana Đekanović i plivač Emir Muratović.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, višestruki sportista godine u BiH, u svom govoru je naglasio da su svi sportisti BiH trenirali veoma naporno kako bi spremni dočekali odlazak u Tokio na najveći sportski događaj na svijetu. Tuka vjeruje da su svi sportisti koji su učestvovali na Olimpijadi u Rio de Janeiru 2016. godine bogatiji za iskustvo koje će im mnogo pomoći na Olimpijadi u Japanu.

Mislim da smo svi izvukli pouke s Olimpijade u Brazilu. Osjetili smo na svojoj koži šta znače Olimpijske igre. Ja sam 2015. osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu i onda sam otišao u Rio uvjeren da je to isti nivo takmičenja, da je ista konkurencija. Uvjerio sam se da je to jedan viši nivo takmičenja za koji u svakom pogledu morate biti spremni 100 posto ako želite doći do odličja. Zbog toga sam se dobro spremio, imam još dvije sedmice završnih treninga da se sve posloži”, izjavio je Tuka.

Trofejna bh. judašica Larisa Cerić, također višestruka sportistkinja godine u BiH u različitim izborima, naglasila je da joj je velika čast i ispunjenje sna što će na Olimpijadi nositi zastavu BiH. Cerić je učestvovala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, ali, kako je kazala, te igre joj nisu ostale u najboljem sjećanju.

Rezultati u Riju nisu bili onakvi kako sam zamislila prije početka Olimpijade. Sada sam pet godine iskusnija i iskreno se nadam da ću napraviti mnogo bolje rezultate. Mnogo sam uložila u sebe u periodu između dvije olimpijade, poraz u Riju me mnogo naučio, tako da se iskreno nadam da ću 30. jula biti na postolju”, kazala je Cerić.

Cerić ističe da joj je ipak najveća želja da sportisti u BiH dobiju mnogo bolje uslove za rad nego što to imaju trenutno.

Naši sportisti ne bi trebali biti samo neka vrsta pozitivnog incidenta. Nadam se da će naša mlada Lana Pudar dobiti bazen u Mostaru u kojem može trenirati, te da će svi ostali mladi sportisti dobiti mnogo veću podršku i bolje uslove, jer oni to zaista zaslužuju”, dodala je Cerić.

Najmlađa bh. olimpijka, plivačica Lana Pudar, koja je prošlog vikenda na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila dvije srebrene i zlatnu medalju, nije obećala velike rezultate u Tokiju, ali obećala je da će dati svoj maksimum.

Čast je biti u olimpijskom timu BiH, ovo je zasita ostvarenje sna. Nisam mogla zamisliti da ću ovo postići sa samo 15 godina. Rezultati u Rimu su pokazatelj da sam zaista u dobroj formi pred Olimpijadu, ali ne mogu ništa obećati što se tiče rezultata. Mogu samo reći da ću dati sve od sebe da predstavim BiH u najboljem svjetlu”, naglasila je plivačica.

Zastavu BiH će prvi put na jednoj olimpijadi nositi muški i ženski sportista, a u slučaju BiH ta čast je pripala Amelu Tuki i Larisi Cerić.

Olimpijske igre Tokio 2020 zbog pandemije koronavirusa odgođene su za 2021. godinu, a održat će se od 23. jula do 8. augusta.

Povezano

Leave a Comment