Navijačica transparentom prouzrokovala jedan od najvećih padova ikad na Tour de Franceu

Aktuelni svjetski prvak u cestovnoj vožnji Francuz Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke Tour de Francea, vožene od Bresta do Landerneauea u Bretanji u dužini od 197.8 kilometara.

Alaphilippe je napao glavnu skupinu 2.3 kilometra prije cilja, odnosno sredinom posljednjeg uspona dana, a vrlo brzo u potjeru za njim krenuli su Slovenci Tadej Pogačar (UAE Emirates) i Primož Roglič (Jumbo-Visma), dvojac koji je prošle godine osvojio prvo i drugo mjesto na Touru, no niti u jednom trenutku mu se nisu mogli približiti na manje od 50 metara. Na kraju je Alaphilippe ciljem prošao s osam sekundi prednosti u odnosu na glavnu skupinu koju su preko ciljne linije predvodili drugoplasirani Australac Michael Matthews (BikeExchange) i treći Roglič.

Inače, sam početak ovogodišnjeg Toura obilježila su dva masovna pada. Prvi se dogodio pogreškom jedne gledateljice uz cestu pedesetak kilometara prije cilja. Ona je podignula kartonski transparent previše prema cesti upravo u trenutku prolaska pelotona i oborila Nijemca Tonyja Martina te prouzročila pad još pedesetak vozača.

Drugi se dogodio 7.5 kilometara prije cilja kada je jedan od biciklista izgubio kontrolu i pao na tlo povukavši za sobom gotovo dvije trećine pelotona. Među onima koji su najteže stradali u tom drugom padu bio je i četverostruki pobjednik Toura Britanac Chris Froome (Israel Start-Up Nation), koji je stoga na cilj stigao kao tek 171. sa 14:37 minuta zaostatka za pobjednikom.

Leave a Comment