Đokoviću “oduzimaju” priznanje vlasnika svih Mastersa? ATP spreman za promjenu koja bi mogla biti i nepravedna

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković već godinama unazad pomjera granice u tenisu, pa tako je i osvajanjem Mastersa u Cincinnatiju 2018. godine kompletirao svoju kolekciju turnira iz serije 1000, a po najavama iz Italije mogao bi da dobije novi izazov. Predsjednik Teniskog saveza Italije Angelo Binaghi nagovijestio je da bi Andrea Gaudenzi, prvi čovjek Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), mogao da dodijeli Saudijskoj Arabiji jedan Masters turnir, što bi značilo da bi Srbin morao da doda još jedan turnir svojoj kolekciji.

Pokušavam da ubijedim Gaudenzija da tenis nije kao drugi sportovi. Saudijska Arabija je možda atraktivno tržište, ali priče koje funkcionišu, kao naša, moraju da se zaštite. Ne smijete da se plašite da će Saudijska Arabija napraviti paralelnu strukturu, kao u golfu. I nadam se da će Masters 1000 koji će im ATP dati da održavaju od januara 2025. godine, možda u kombinaciji sa WTA, biti dovoljan da zadovolje svoju želju u tenisu.”

Sezona će počinjati tamo. Revolucija, svakako. Ali ATP finale mora da ostane ovdje“, rekao je Binaghi misleći za Završni Masters.

Taj turnir se trenutno igra u Torinu, a prije toga se igrao u Londonu. Inače, početak sezone u Saudijskoj Arabiji nije nešto što bi nužno bilo loše za tenisere kojima potom slijedi Australian Open i tropska vrućina u Australiji.

Saudijci su često na udaru kritika jer novcem uloženim u sport “peru” druge nedostatke i probleme poput nepoštovanja ili negiranja nekih osnovnih ljudskih prava u svojoj zemlji, piše Nova.

Naravno, pitanje je hoće li i u kojoj mjeri Novak biti aktivan početkom 2025. kada bi trebalo da se obistine riječi Binaghija, jer bi Đoković potencijalnim osvajanjem Olimpijskih igara u Parizu doslovce “prešao kompletnu tenisku igricu”.
Povezano

Leave a Comment