Slovenija u drami izborila Evropsko prvenstvo, Italija se na kraju “provukla” protiv Ukrajine

Slovenija, Italija i Češka izvukle su pozitivne rezultate u direktnim okršajima s Kazahstanom, Ukrajinom i Moldavijom, čime su se tri prvospomenute reprezentacije direktno plasirale na Evropsko prvenstvo koje će se nagodinu održati u Njemačkoj. Grupa H

Danska je ranije bila osigurala odlazak na Euro iz grupe  H, dok su Slovenija i Kazahstan u direktnom okršaju u Ljubljani odlučivali o drugom putniku. Sloveniji je bio dovoljan bod, a na kraju je u dramatičnoj završnici slavila 2:1. Benjamin Šeško doveo je Slovence u vodstvo u 41. minuti. Ramazan Orazov izjednačio je u 48., a za konačnu potvrdu plasmana pogodio je Benjamin Verbič u 86. minuti.

Kazahstan je morao pobijediti, a s obzirom na to da nije, ići će u dodatne kvalifikacije zajedno s Finskom. Sjeverna Irska i San Marino sigurno neće ići na Euro.

Grupa C

Engleska je prva u grupi C, a Ukrajina je u Leverkusenu bila domaćin Italiji, gdje su se borili za drugu poziciju. Italiji je također bio dovoljan bod, dok je Ukrajina morala pobijediti kako bi se izravno plasirala na Euro. Završilo je 0:0 te će se Ukrajina morati probiti kroz dodatne kvalifikacije, koje su Italijani remijem izbjegli. Makedonija i Malta ostale su na dnu grupe.

Grupe E

Otprije je bilo poznato da će Albanija direktno iz grupe E otići na Euro. O drugom putniku odlučivalo se na utakmici Češke i Moldavije. Česima je bilo dovoljno odigrati neriješeno, a na kraju su slavili 3:0. Poljska će ići u dodatne kvalifikacije, dok Moldavija i Farski otoci zauzimaju posljednje dvije pozicije.
Povezano

Leave a Comment